Tibetská Huba

V tomto článku vám do detailu rozoberiem, čo je to tibetská huba. Je to kvázi zhluk baktérií, vyzerá ako karfiol a na dotyk je podobná. Keď ju zalejete mliekom, nastane proces fermentácie. Čo je to fermentácia? Je to proces kvasenia. Metabolický proces mikroorganizmov. V jednoduchosti to znamená, že baktérie, ktoré huba obsahuje, pozmenia mlieko na úplne iný druh nápoja. Tieto baktérie sa rozšíria do celého nápoja, ale nemusíte sa báť. Všetky tieto baktérie – je ich vyše 50 druhov, sú veľmi prospešné (nakoniec ich všetky vymenujem) a likvidujú všetky nebezpečné baktérie a plesne. Preto môžete použiť aj mlieko z automatu a nemusíte ho ani prevariť. Dobré baktérie z kefíru sa o ne postarajú a zničia ich. Fermentácia v mlieku nastáva na základe laktózy. 

domaci kefir

Čo je to laktóza?

Laktóza je mliečny cukor. Nakoľko ľudia ani iné živočíchy neboli zostrojení na to, aby pili po celý život mlieko a ešte k tomu mlieko od iného živočíšneho druhu, je laktóza veľmi ťažko stráviteľná. Mlieko celkovo spôsobuje zdravotné ťažkosti ako nafukovanie, zahlieňovanie, okysľovanie organizmu a v posledných rokoch sa spája zo závažnými ochoreniami. Niektoré domáce mačky ľudia naučili na kravské mlieko. Mačky, ktoré mlieko pijú, sa dožívajú o polovicu menej ako mačky, ktoré lovia len myši a jedia granule. Tým, že mlieko prejde fermentáciou, zmení úplne svoju podstatu.

Baktérie sa živia laktózou!

Pridané baktérie spravia to, čo ľudské črevá iba s ťažkosťami. V podstate ho predtrávia. Keď je nápoj hotový, tak nie je sladký ako mlieko ale kyslý a hustý. Tým že vypijete kefír, všetky tieto baktérie sa vám dostanú do čriev a obohatíte svoju mikroflóru. V črevách tieto baktérie robia to isté čo robili vonku. Likvidujú zlé baktérie, plesne a jedy, ktoré vznikli v črevách – napríklad aj zo zlého stravovania. Pravidelným pitím kefíru sa vám usadia v črevách dobré baktérie, zlepšia vaše trávenie a tým aj imunitu. Mimochodom syr, tvaroh a smotana sa vyrábajú podobným spôsobom. Tiež sa do nich pridávajú mliekarenské kultúry. V obchode kúpené kefíry sa vyrábajú podobne, len sa pasterizujú a potom sa tam pridajú probiotiká v prášku. Je to jeden veľký nezmysel. Na obale sa potom dočítate, že je ich tam tak sedem kultúr. Zopakujem že domáci kefír ich obsahuje vyše 50. Pri oslabenej imunite alebo po či pri braní antiobiotík dostane naša mikroflóra v črevách poriadne zabrať, preto sa ako podpora odporúča brať predražené probiotiká. Pri antibiotikách by sa nemali piť mliečne nápoje, no neplatí to pri kefíre. Tak isto ho môžu piť aj ľudia, ktorí sú na mliečne výrobky alergickí a nedokážu ich stráviť.

"Kefír môžu piť ľudia, ktorí sú na mliečne výrobky alergickí."

Mliečny kefír je super potravina, ktorá dokáže navrátiť zdravie aj ťažko chorým. Tibetská huba sa nazýva aj kefírové zrná. Je to to isté. Ja som sa dozvedel o kefíre od Adama Rawa. Je to športovec, ktorý cvičí weighted kalisteniku. Rovnako ho rieši vo svojom blogu aj Vlado Zlatoš. Často ho užívajú športovci, nakoľko šport istým spôsobom oslabuje imunitu a kto má čas byť chorý? Asi nikto. Hlavne keď vám záleží na výsledkoch. Ihneď ako som sa o tibetskej hube dozvedel, otvoril som bazoš, našiel ponuku, ktorá bola najbližšie, zavolal, nasadol do auta a šiel zobrať.

Hneď som ju musel mať!

A je to tak! Vždy ju niekto ponúka, alebo ju môžete mať zadarmo od rodiny alebo kamarátov. Ak si ju kupujete, tak si popozerajte viac inzerátov. Často ju ponúkajú špekulanti za 5€-10€ čo je absurdné lebo sa množí sama. Ja ju predávam za 2€. Niektorý ju tiež predávajú za 2€, ale dajú vám jedno mikroskopické zrnko a musíte čakať na 3dcl kefíru minimálne 2týždne. Ja dám za dve lyžičky a môžete robiť 3 dcl ihneď. Ak kúpite kefírové zrná odomňa, tak peniaze použijem len na svoje zdokonalenie. Spravím si ďalšie kurzy a pomôžem ľuďom žiť zdravšie a naučím ich ako cvičiť efektívne. Mám aj vlastný video návod:

Ak ste nevideli moje video, tak v praxi to vyzerá veľmi jednoducho. Príde vám napríklad kefír poštou. Ak to cestovalo dlhšie je možné že výsledný produkt kefír bude už skazený. Dobre ho preceďte. Ak to cestovalo fakt dlho tak ho môžete výnimočne opláchnuť – najlepšie prevarenou a vychladnutou vodou. 

Tibetskú hubu dáte do pohára a zalejete ju mliekom

Necháte ho deň odstáť, ak sa vám bude dať, tak ho môžete premiešať aj počas procesu, nech sa spraví rovnomerne. Ak to nespravíte, nič sa nestane. Najľahšie zbadáte, že je hotový, keď sa srvátka oddelila od hustého kefíru. Ja to zvyknem pomiešať. Niekto to pri cedení vyleje do vylevky. Mne to príde ako mrhanie. Tak všetko zmiešam. Zoberiem misku a cedidlo, nalejem tam celý obsah a premiešavam, kým to nestečie. Predtým opláchnem pohár. Keď zostanú len zrná, vrátim ich do pohára a zalejem mliekom. Zalievam odhadom. Čím máte viac zŕn, tým môžete dať viac mlieka. Tento proces môžete opakovať každý deň. Niekomu sa to môže zdať ako otrava. Ale chcem aby ste si zvykli, je to malá obeť a naučí vás to disciplíne. Verím, že to zvládnete a bude sa vám to chcieť robiť. Oplatí sa to. 

Zaberie to len 5 minút

Ak sa o tibetskú hubu budete starať dobre, tak za pol mesiaca zdvojnásobí svoje množstvo. Časom jej budete mať naozaj veľa. Na obohatenie si môžete kefír dochutiť. Ja som skúšal všeličo ale prišiel som na úplne legendárnu kombináciu, ktorú vám z radosťou posuniem ďalej. Pridajte do kefíru prášok kakaa, kokos, chia semiačka, mak , škoricu a med. Všetko dávam od oka. Časom zistíte aká kombinácia vám vyhovuje najviac. Môžete tam pridať aj roztlačený banán – je to fakt skvelé. Každý deň to raňajkujem.

domaci mlecny kefir tibetska huba

U mňa len za 2 €, to sa oplatí

Na obrázku je kefírová huba, pripravená na použitie. Ak by ste mali záujem o kefírovú hubu kontaktujte ma prosím na hlavnej stránke.

Categories: 3. Strava